Pink Transparent Star

Tuesday, May 17, 2011

d0mo????!!!

salam uoollss...tuk entry kali nieyh..cume na tnyew n nk tahu..pesal rmai ngat yang minat at DOMO UW??bukan ew lame dah DOMO ue ade???tapi knaper skrg die baru popular??kat skola selok ngan gamba DOMO lah,beg DOMO lah..ntah pape..bnde tu bese jew..ape yang special sngat?? ..KORANG RASEW MNE cute??DOMO OR CJ7??MEMALUKAN JEW KALO PKAI BEG DOMO BWAK G SKOLA cam dax tadika weyh!!!lau key chain DOMO @CJ7 ew x pe gak..HAHAHA..MEMANG klakar..biler search kat google at wikipedia baru lah tau serba sedikit ttg domo niey..nak tau ape????
Domo (どーもくん Dōmo-kun?) ialah maskot rangkaian televisyem NHK Jepun yang muncul dalam beberapa sketsa animasi gerak henti 30 saat yang berfungsi sebagai pengenalan rancangan.

latar belakang si DOMO

Domo, selaku watak utama, dihuraikan dalam laman web rasni bahasa Inggeris sebagai "seekor makhluk aneh yang menetas dari sebiji telur." [1] Nama "Domo" diperoleh ketika episod kedua rancangannya apabila seorang juruhebah TV berkata, "doumo, konnichiwa" (どうも、こんにちは?), yang lebih kurang bermaksud, "Apa khabar di sana?", atau "Apa khabar, Domo?". Akhiran kun pada "Domo-kun" ialah gelaran mesra yang sering dipakai apabila menyapa lelaki yang lebih muda. Makanan kegemaran Domo-kun ialah gulai daging dan ubi kentang, manakala dia paling benci epal, gara-gara satu misteri yang belum terjawab dalam DNA-nya. Domo-kun juga selalu kembung apabila gementar atau marah.[1]

Domo tinggal dalam sebuah liang bawah tanah bersama Usaji (うさじい Usajii?) [2] [1], seekor arnab tua bijaksana yang gemar menonton televisyen dan minum teh hijau. Nama Usaji adalah kata lakurperkataan usagi (ウサギ?), (arnab), dan jii-chan (じいちゃん?) (atuk). Usaji tidak gemar bahan-bahan "baharu" dan juga tidak ada telefon. Dari segi fesyen, Usaji lebih mementingkan bahan berbanding bentuk. Makanan kegemaran Usaji ialah lobak, manakala dia paling tidak gemar makan "benda-benda yang tidak bererti."

Dalam liang itu juga didiami dua ekor kelawar, iaitu si ibu bernama Shinobu (しのぶ?)[2] dan anaknya Morio (もりお?).

Satu lagi watak utama dalam siri cerita ringkas ini ialah seekor wesel bernama Tā-chan (たーちゃん?) [2] [1]. Tā-chan yang berusia 17 tahun ini hendak menjadi jurugaya atau peragawati di Tokyo dan selalu menggunakan teknologi (TV, telefon bimbit, dan kamera). Makanan kegemarannya ialah aprikot dan tart pudina, manakala landak laut paling dijauhi seleranya. [1] Nama Tā-chan berasal dari perkataan "berbilang saluran" (多チャンネル tachanneru?) dalam penyiaran digital..


comey la lak DOMO YANG NIEY..


kredit to:ms.wikipedia.org/wiki/Domo-kun

No comments:

Post a Comment