Pink Transparent Star

Sunday, July 15, 2012

perbezaan antara laman sosial


Pernah korang tertanya tak, kenapa kena ada tiga2 ni ? Facebook, Twitter and Blog.

Mungkin kalau nak ada salah satu pun boleh, tapi yang ESSENTIAL mesti Facebook kan ? Pandai betul Mark Zuckerburg (camni ke eja? - malas nak look up) . Sebab Facebook boleh link dengan banyak benda, and memang user friendly.

 perbezaan ketiga-tiga ni berdasarkan pemerhatian sendiri kayh !

Penggunaan Facebook
1. Update status, tapii somehow kurang privacy sebab semua akan comment kalau dorang rasa dorang minat, then memang berderet comment orang akan senang baca. 
2. Kalau nak add orang, dikenal sebagai friend !
3. Ada fanpage, ada group, memang banyak function.

Penggunaan Twitter
1.saya rasa twitter ni, bila kita tweet, kita boleh cakap sesuka hati je, nak cakap makan apa ke, tengah buat apa ke, yang orang kesah dorang reply, kalau orang minat dorang retweet, tapi kalau tak, orang tak peduli pun kan? Lain macam Facebook, kuar kat wall je mestila ada yang nak komen. 
2. Dapat update kat mana kita berada and apa kita buat , 24/7 ! Kalau kat FB buat macam ni, memang tak patut la kan, penuh News Feed orang.
3. More to wall-to-wall function.
4. Twitter takde friend, tapi ada follower, orang yang follow kita, tak semestinya kita follow dia,senang la untuk orang yang femes btul tak? 

Penggunaan Blog
1. Walaupun dah ada Facebook and Twitter, blog ni kategori penting jugak kena ada, sebab ada orang tak suka type sikit-sikit je status tu. Lagipun status tak boleh simpan banyak, lama2 nanti baca-baca lagi, tapi entry blog boleh! 
2. Selain type panjang, kita boleh update selalu jugak, terpulang pada diri sendiri nak update pasal apa, boleh upload gambar lagi tu ! 
3. More of a diary, tempat luahan hati. 
p/s : kalau ada tambahan or kesalahan .. silalah komen yea :)
terima kasih daun keladi , lain kali boleh datang lagi

No comments:

Post a Comment