Pink Transparent Star

Sunday, December 23, 2012

Aliran bagi tingkatan 4

Hari ini tetiba rajin nak buat entry pasal aliran bagi tingkatan 4 . Entry ni khas untuk pelajar junior saya . Haha. mentang-mentang dah form 5. Haihh . Okay tu gurau je.  Sebenarnya disebabkan :


Dah tahu dah sebab apa? okayy jomm kita ke agenda yang sebenarnya.

Tapi. Ini hanya untuk pelajar SMK AHMAD ,PEKAN. (AHMADIAN)
okayy jom scroll down.


ada lima jenis aliran yang terdapat di smk ahmad

FIRSTLY kena tahu subjek teras .
Subjek teras ni adalah subjek asas untuk semua aliran. tak kisah kita ambil aliran ape pun ni lah yang wajibnya.

-Bahasa Melayu
-English
-Agama Islam/Moral
-Sejarah
-Math 
2. Lima jenis aliran :

Sains Agama


  • Additional Mathematics / Matematik Tambahan
  • Physics / Fizik
  • Chemistry / Kimia
  • Biology / Biologi
  • English for Science and Technology
  • Pendidikan Al-Quran dan As-Sunnah
  • Pendidikan Syariah Islamiah
  • Tasawwur Islam (Gambaran Islam)
  • Bahasa Arab Tinggi
                
Sains Tulen

  • Additional Mathematics / Matematik Tambahan
  • Physics / Fizik
  • Chemistry / Kimia
  • Biology / Biologi
Dalam kelas ni  , kita boleh pilih nak ambil lagi satu subjek iaitu sama ada prinsip perakaunan / muzik

Sains Teknikal

  • Additional Mathematics / Matematik Tambahan
  • Physics / Fizik
  • Chemistry / Kimia
  • Biology / Biologi ( tahun 2012 ada bio tapi tak tahu tahun ni . boleh mintak rayuan kalau nak bio)
Dalam kelas ni  , kita boleh pilih juga nak ambil prinsip perakaunan / reka cipta 

Sains kemanusiaan


  • Additional Maths / Matematik tambahan
  • Sains
  • Geografi
  • Prinsip Perakaunan
  • Ekonomi Asas
  • Perdagangan
Ketiga-tiga yang di warnakan adalah pilihan. pilih salah satu.


Sains sukan

  • Sains
  • Geografi
  • sains sukan
  • seni
tak berapa sure yg ni.

okayy nak tahu korang masuk kelas mana senang je.

SAINS AGAMA ---> kalau korang memang ambil arab dri form 3 and dapat 9A @ 8A konfem sini lah.

SAINS TULEN ---> kalau korang dapat 8A @7A @6A . Yeahh . welcome to this class .

SAINS TEKNIKAL ---> kalau korang dapat 5A ni aliran yang akan korang ambil.

SAINS KEMANUSIAAN ---> 4A @ 3A

SAINS SUKAN  --> 2A @ 1A


Tapi , hakikatnya korang ada hak nak pilih dan buat rayuan kepada pihak sekolah.

HAK BELAJAR , HAK KAMI

Okayy. done. lepas dah baca komen lah. jangan segan silu.
Terima kasih :) 


@
TWITTER : adilahhanumm
@
EMAIL : adilahhanumazman@gmail.com

Kalau nak comment dibawah pun boleh. Tapi takut tak perasan dan mungkin tak dibalas. So, nak selamat silalah tinggalkan pertanyaan anda  seperti diatas.


10 comments:

  1. boleh bertanya?
    now i'm form 4. but nx year, niat di hati nk masuk asrama. n kebetulan tertengok satu blog yg cakap kalau msuk smk ahmad..semua f5 wajib dduk asrama. kalau sy nk mohon sklh tu..sy kena pergi ppd pekan or pergi sklh tu? mohon respon.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf akak tak tahu sama ada skrg memang dah diwajibkan budak form 5 duduk asrama. Kalau adik nak mohon direct to ppd pekan.

      Delete
  2. boleh bertanya?
    now i'm form 4. but nx year, niat di hati nk masuk asrama. n kebetulan tertengok satu blog yg cakap kalau msuk smk ahmad..semua f5 wajib dduk asrama. kalau sy nk mohon sklh tu..sy kena pergi ppd pekan or pergi sklh tu? mohon respon.

    ReplyDelete
  3. sains tulen & teknikal...mcm sama je

    ReplyDelete
  4. Kak Adilah, skrg sye masuk kelas sains tulen tapi sye x minat dgn sains sye lebih berminat dgn math..mulanya nk tukar kelas tapi cg suruh belajar dulu dlm kls sn tulen.. Apa patut sye tukar ke kls math atau stay je dlm kls sn tulen?? Sye takut x bleh nk gi dgn sn..apa patut sye buat??

    ReplyDelete
  5. Kak Adilah, skrg sye masuk kelas sains tulen tapi sye x minat dgn sains sye lebih berminat dgn math..mulanya nk tukar kelas tapi cg suruh belajar dulu dlm kls sn tulen.. Apa patut sye tukar ke kls math atau stay je dlm kls sn tulen?? Sye takut x bleh nk gi dgn sn..apa patut sye buat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai adik Nabilah . Sorry for the late reply. Cg adik tahu di mana potensi adik sebab itu dia masukkan adik ke kelas sn tulen. tapi kalau adik rasa tak boleh nak teruskan better tukar . Jangan biarkan je. Sebab ini untuk SPM adik nnti. Pilihlah pilihan yang terbaik dalam hidup adik dan jangan tersilap langkah. Semoga berjaya :)

      Delete